Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Groot Brittanië en Ierland

Een 'rondje' rond Groot Brittanië of de Hebriden........dat doe je niet 'even'.  John Boyle  en zijn partner doen het met een 10 jaar oude -open- Sealine 34 motorboot. Van de tour is veel goed film materiaal, verdeeld in een groot aantal korte filmpjes. Ze staan allemaal op een rij en spelen automatisch af. Je kunt onderbreken en een volgende keer verder gaan bij de aflevering waar je gebleven was. Vergroot het scherm door rechts onder het filmpje op het scherm icoon te drukken, met 'esc' keer je weer terug naar het kleine formaat. De filmpjes zijn in het Engels: je kunt ondertitels aanzetten in het instellingen menu van YouTube en dan kiezen voor automatisch vertalen in Nederlands: werkt redelijk goed. Er valt heel veel te zien en te leren van deze filmpjes: pak er een kaart bij! 

Dit de reis om Groot Brittanië heen.

Dit de reis naar Ierland en de Hebriden: de Keltische tour.

Het begeleidende geschreven verhaal is gepubliceerd in het blad Motor Boats Monthly. Dat blad is helaas in 2014 ter ziele gegaan maar de teksten zijn nog wel terug te vinden. 

Wat op valt in deze reportage's is het belang van een goed dealer netwerk voor de motoren van je boot: als er iets kapot gaat dan wil je snel en deskundig geholpen kunnen worden. Eigenlijk zijn motorproblemen en rommel in het water (vislijnen, balken) waardoor schade ontstaat de enige grote problemen op deze tochten. 

Van die problemen kun je verder leren dat open water over steken met één motor prima mogelijk is als de tweede is uit gevallen: moet je er wél twee hebben!

Ook kun je zien dat de schade door de aanvaring met rommel redelijk beperkt blijft doordat deze boot twee Z-drives (ook wel: Stern-drives) heeft en dat de schroeven omhoog gebracht kunnen worden om troep te verwijderen of er voor te zorgen dat ze  niet op de bodem vast lopen en daarbij schade oplopen.