Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Groot-Brittannië na Brexit: gedoe?

Publicatie: februari 2021  Leestijd: 7 minuten

Groot-Brittannië (GB) is een aantrekkelijke reisbestemming met de boot. Maar of je echt gaat hangt, los van Covid restricties, ook af van de formaliteiten waarmee je geconfronteerd wordt na de Brexit. Uitgaande van niet-commerciële pleziervaart met minder dan 12 mensen aan boord vertellen we wat er op je af komt....en dat is best wel wat gedoe.

foto: Min. Buza

Heen

Zoals je wellicht gewend bent op Schiphol: bij een vlucht naar een land buiten Schengen moet je door de paspoortcontrole. Dus als je met eigen plezierjacht ≤ 45 meter naar GB gaat moet je je melden bij de Nederlandse paspoortcontrole:

1. Vul het formulier IMO FAL 5 (crew) en FAL 6 (passagiers) in (Let op: je hebt alleen een ‘flag state’ als je een Zeebrief hebt: met een ICP ben je formeel een stateloos schip)  https://www.imo.org/en/OurWork/Facilitation/Pages/FormsCartificates-default.aspx

of stuur in ieder geval de informatie die in die formulieren gevraagd wordt tijdig (6 tot 3 uur voor vertrek) in een mail naar :

Je krijgt dan een ontvangstbevestiging en er wordt besloten of je gecontroleerd wordt (bron: mail KMar grenspolitie 1-2021). Als je mensen aan boord hebt die niet een EU/Schengen nationaliteit of verblijfsvergunning hebben moet je uitreizen via een grote havenpost (zie punt 4 van de terugreis voor een link) voor de nodige stempels in paspoort of visum. Let erop dat het ontbreken van zo’n stempel kan leiden tot een inreisverbod bij terugkeer van die mensen naar de EU. 

 Mocht je vragen hebben:

 • Koninklijke Marechaussee: 0800-1814 (In Nederland, vanuit buitenland: +31 88 958 18 14).  
 • Zeehavenpolitie Rotterdam: 0900-8844 (+31 34 357 88 44) dit is het algemene nummer van de politie: vraag om doorverbonden te worden met de Zeehavenpolitie Rotterdam.

Als je dan toch met papieren bezig bent kun je daarna gelijk ook de volgende stap doen:

2. Los van de standaard papieren die je bij je moet hebben is het raadzaam extra te letten op:

 • bootregistratie: Zeebrief of ICP, en e.v.t. snelle boot registratie,
 • eigendomsbewijs van de boot (kadaster of ICP), aankoopnota en/of BTW verklaring,
 • CE-conformiteitsverklaring of vrijstellingsverklaring,
 • Ship Station License van Agentschap Telecom, 

Let op: dat alle zend-apparatuur er in staat (AIS, VHF-porto, fixed VHF, PLB, EPIRB, EPIRB/AIS, SART) maar zeker ook je radar of actieve radarreflector als je die hebt. Die laatste zijn in Nederland niet vergunningplichtig maar dat is in een aantal andere landen anders. Je ‘Licence’ kun je online aanvullen of wijzigen bij het Agentschap Telecom. Je kunt die gelijk uitdraaien als je niet kunt wachten op toezending per post. 

 • Bedieningscertificaat marifonie: MARCOM-B als je een zeevaartmarifoon hebt of andere “zee-zendapparatuur”,
 • Bewijs van verzekering van je schip (WA) in meerdere talen: niet verplicht in Nederland, maar wel in sommige vaargebieden.
 • Paspoort dat minimaal geldig is gedurende je verblijfsduur in GB. Tot 1 Oktober 2021 mogen EU burgers ook nog met een identiteitskaart reizen. 
 • Visum voor e.v.t. visumplichtige opvarenden,
 • Ziektekosten verzekering: de EHIC status is op dit moment (2-2021) nog niet helemaal duidelijk maar met een aanvullende reisverzekering voor ziektekosten ben je altijd veilig.
 • Voldoen aan de UK uitrustingseisen voor jouw boot, inclusief het hebben van een Q-vlag (De Q-vlag is en gele vlag en staat voor Quarantaine, kost minder dan € 10,- en kun je online bestellen of in een watersportwinkel kopen).

 Vlak voor vertrek moet je de boot gaan strippen van alle goederen die GB niet in mogen of je moet ze opeten of drinken voordat je in de 12 mijls zone van GB in vaart. Je komt er achter welke goederen dat betreft (wordt in het volgende formulier genoemd) door de volgende stap alvast voor te bereiden:

 3. Vul deel 2 van het formulier C1331 in (in HOOFDLETTERS)

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/947760/C1331-12-20.pdf

Let dus goed op wat wel en niet het land in mag: de inmiddels beroemde boterham met worst in ieder geval niet! Let ook op het begrip “VAT paid” in dit formulier: als je in de EU BTW hebt betaald over de aanschaf van je boot dan heeft dat sinds 1-1-2021 in GB de status van “VAT not paid”. Vul dus niet in dat je de (GB)VAT hebt betaald om misverstanden te voorkomen. 

Relaxmoment. Je kunt nu koers zetten richting GB en je hoeft even niets te doen totdat je in de 12 mijls zone van GB bent: 

 

4. Je moet, ongeacht de zeegang, een goed zichtbare Q-vlag ophangen zodra je de 12 mijls-zone in vaart en die laten hangen tot je toestemming van ‘customs’ krijgt om hem weg te halen. Dit geldt alleen als je naar GB vaart, niet als je naar Noord-Ierland (=UK ≠ GB!) vaart vanuit de EU (geldt dus wél als je vanuit de kanaal eilanden naar Noord-Ierland vaart). Je kunt een boete krijgen als je de vlag niet (op tijd) op hangt. 

 • Je mag binnen de 12 mijls zone geen mensen of goederen van boord laten gaan zonder toestemming van ‘customs’.
 • Zodra je binnen de 12 mijls zone bent en bereik op je telefoon hebt bel je de National Yachting Line 0300 123 2012 (24/7)
 • In dat gesprek moet je toestemming krijgen van de ‘Border Force Officer’ om het land in te mogen reizen tenzij je de Britse of Ierse nationaliteit hebt of van de kanaal eilanden of Man afkomt dan hoeft dat niet. Als EU-burger heb je toestemming om 180 dagen per jaar zonder visum in GB te zijn. Om dat te kunnen controleren moet je paspoort in ieder geval afgestempeld worden bij inreis en uitreis (het kan zijn dat er een andere regeling is voor mensen die nog op een identiteitsbewijs reizen vóór 1 Oktober 2021). Doe je dat niet dan word je bij controle geacht in overtreding te zijn van de immigratieregels en kun je het land uitgezet worden. Voor dat afstempelen zal dus een afspraak gemaakt moeten worden. De vragen die je moet beantwoorden in dat gesprek staan in het formulier. Let ook hier op verwarring omtrent het begrip “VAT paid” over de boot: zeg in welk land BTW (VAT) over de boot is betaald bij aanschaf conform de BTW verklaring of aankoopnota die je bij je hebt. 
 • Nu is het wachten in de haven op de stempels in je paspoort voordat je aan wal gaat of de Q vlag weghaalt daarna kan de reis verder gaan.  

 Tip: ga niet met de Nederlandse ‘moet toch kunnen’ mentaliteit om met deze regels door je er niet of niet helemaal aan te houden. Het kan je reis goed verpesten (denk aan de Nederlandse douanier die de boterham met worst in beslag nam: ‘regels zijn regels’). 

Terug  

Stap 1: begin ermee om alle keren dat je rode diesel tankt de bonnen goed te bewaren en aantekening in je logboek te maken wanneer en waar je getankt hebt. Accijnsvrije rode diesel gebruiken in je boot is in de EU verboden en tenzij je kunt aantonen dat je het buiten de EU voor direct gebruik hebt getankt (dus geen jerrycans). Er is in het verleden al een hoop gedoe over dit onderwerp geweest met fikse boetes dus wees secuur. Maar er is een voordeel: in het verleden toen GB nog deel was van de EU moest je als Nederlander ook accijns betalen over alle rode diesel in GB om die boete te voorkomen maar dat hoeft nu dus niet meer. Die accijnsregeling gaat ook in GB wellicht op de schop maar je kunt dus gewoon tanken. 

 Stap 2: Vul deel 1 van het formulier C1331 in en bel weer met de Yachtline. Zorg dat je een stempel van de uitreis krijgt als je er ook één bij binnenkomst hebt gehad. Dit, om aan te tonen dat je binnen de 180 dagen GB weer verlaten hebt. Daarvoor moet dus een afspraak worden gemaakt. Doe dat ook weer tijdig zodat je vermijdt dat je moet wachten. 

 Stap 3: zorg ervoor dat je geen spullen aan boord hebt die niet Nederland/de EU in mogen op het moment dat je een EU 12 mijls zone in vaart. Dus net als op de heenweg: strippen of tijdig consumeren. Denk ook hier weer aan het verhaal van de boterham met worst (dat was Nederlandse Douane) of de pot sandwich spread met stukjes ei .


Stap 4: Op moment van passeren van de Nederlandse 12 mijls zone weer een FAL 5 en FAL 6 formulier mailen (6 tot 3 uur vooraf dus schat even in wanneer je verbinding hebt)  zoals beschreven op de heenweg. Je krijgt bericht óf en waar je gecontroleerd wordt. Als je alleen BeNeLux burgers aan boord hebt mag je in iedere haven binnenlopen als je visumplichtige burgers aan boord hebt moet je naar een haven uit de volgende lijst: https://www.defensie.nl/onderwerpen/taken-in-nederland/grenstoezicht/gegevens-opvarenden-beroepsvaart-en-pleziervaart

Het goede nieuws is dat je geen gele vlag hoeft te hijsen. Als een schip met blauwe zwaailichten van politie, kustwacht op je afkomt moet je bijdraaien en je snelheid aanpassen om paspoortcontrole toe te staan

Stap 5: Op Schiphol kun je door het groene poortje lopen als je niets aan te geven hebt. Je mag in Nederland ook door een denkbeeldig groen poortje varen: gewoon Nederland in varen waar je wil. Maar net als op Schiphol kun je kunt dus wel gecontroleerd worden en als het dan niet klopt kun je op een fijne boete rekenen bovenop eventuele invoerrechten. Als je wél wat aan te geven hebt (b.v. een huisdier) moet je naar een haven toe uit het lijstje onder stap 4. De regels: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/luggage/from_a_non_eu_country/pay_no_tax/travellers_on_board_private_ocean_going_pleasure_craft_and_private_aircraft_for_which_goods_am_i_not_liable_for_the_payment_of_tax

En:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/restricted_prohibited_import_export/restricted_prohibited

Stap 6: Relax: welkom thuis!

Mocht je van GB naar een ander EU land reizen let dan op de -afwijkende- procedures die daar gelden. De regels voor import zijn overal in de EU dezelfde, maar de procedures niet. 

Conclusie: een hoop gedoe maar het is wel te doen. Naar mate er meer praktijkervaring komt zullen we het artikel aanpassen: laat ons dus s.v.p. weten wat je ervaringen zijn.