Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Naar Groot-Brittannië: gedoe?

Publicatie: februari 2021  Update: februari 2022 Leestijd: 7 minuten

Groot-Brittannië (GB) is een aantrekkelijke reisbestemming met de boot. Maar of je echt gaat hangt, los van Covid restricties, ook af van de bureaucratie waarmee je geconfronteerd wordt na het uittreden van GB uit de EU. Uitgaande van niet-commerciële pleziervaart met minder dan 12 mensen aan boord vertellen we wat er op je af komt....en dat is best wel wat gedoe.

foto: Min. Buza

Heen

Op Schiphol moet je bij een vlucht naar een land buiten de Schengen-zone door de paspoortcontrole. Dus als je met eigen plezierjacht (≤ 45 meter) naar GB gaat vindt ook controle plaats. Nu lag Groot-Brittannië altijd al buiten de Schengen zone dus is die controle na de Brexit niets nieuws. In de praktijk merkte je daar niet veel van maar na de Brexit is de toepassing van regels behoorlijk aangescherpt. Dit moet je doen:

Stap 1. Vul het formulier IMO FAL 5 (crew) en FAL 6 (passagiers) in. Dat zijn Word bestanden die je hier kunt downloaden. Bewaar een extra exemplaar aan boord (kan als file). Een paar tips bij het invullen: je hebt alleen een ‘flag state’ als je een zeebrief hebt: met een ICP ben je formeel een stateloos' schip. Verder: 'Call sign' is die van de marifoon b.v. PA 1234 en 'Voyage number' is niet van toepassing voor recreatievaart. 

Stuur die ingevulde formulieren per mail tijdig (in beginsel minimaal 3 uur voor overschrijden van de Schengen grens, maximaal 3 dagen vooraf) naar

Mocht het uploaden van dat formulier niet lukken stuur dan een tekst-mail met de in de formulieren gevraagde informatie.  Je krijgt dan een ontvangstbevestiging en er wordt besloten óf en waar je gecontroleerd wordt. Als je mensen aan boord hebt die niet een EU/Schengen nationaliteit of verblijfsvergunning hebben dan moet je uitreizen via een grote havenpost (IJmuiden, Den Helder, Dordrecht, Eemshaven, Gent-Terneuzen, Harlingen, Hoek van Holland, Moerdijk, Rotterdam, Scheveningen, Vlissingen, allen 24/7 en ambulant) voor de nodige stempels in paspoort of visum. Let erop dat het ontbreken van zo’n stempel kan leiden tot een inreisverbod bij terugkeer van die mensen naar het Schengen gebied. BeNeLux burgers mogen overal de grens passeren dus uitreizen vanuit b.v. Stellendam mag. 

 Mocht je vragen hebben:

Stap 2. Los van de standaard papieren die je bij je moet hebben is het raadzaam extra te letten op:

 • bootregistratie: Zeebrief of ICP en e.v.t. snelle boot registratie,
 • eigendomsbewijs van de boot (kadaster of ICP), aankoopnota en/of BTW verklaring,
 • CE-conformiteitsverklaring of vrijstellingsverklaring,
 • Ship Station License van Agentschap Telecom en zorg dat de juiste MMSI ingevoerd is in de marifoon(s) en gegevens  van de AIS kloppen.

Let op: dat alle zend-apparatuur in de Licence' staat (AIS, VHF-porto, fixed VHF, PLB, EPIRB, EPIRB/AIS, SART). Vergeet niet de radar of actieve radarreflector, als je die hebt; te melden. Die zijn in Nederland niet vergunningplichtig maar dat is in een aantal andere landen anders. Je ‘Licence’ kun je online aanvullen of wijzigen bij het Agentschap Telecom. Je kunt die aangepaste versie gelijk uitdraaien maar je krijgt het ook toegezonden per post. 

 • Bedieningscertificaat marifonie: minimaal MARCOM-B als je een zeevaartmarifoon (DSC/GMDSS) hebt of andere “zee-zendapparatuur”, 
 • Bewijs van verzekering van je schip (minimaal WA) in meerdere talen: niet verplicht in Nederland, maar wel in sommige buitenlandse vaargebieden (niet in GB) of havens. 
 • Paspoort dat minimaal geldig is gedurende je verblijfsduur in GB. Let op: een identiteitskaart is normaal niet meer geldig voor inreis in GB (is nogal lastig om stempels op te zetten).
 • Visum voor e.v.t. visumplichtige opvarenden,
 • Ziektekosten verzekering: zeer dringend geadviseerd om een aanvullende reisverzekering voor ziektekosten te hebben naast de (geldige) EHIC-kaart.  
 • Voldoen aan de UK uitrustingseisen voor jouw boot, inclusief het hebben van een Q-vlag (De Q-vlag is en gele vlag en staat voor Quarantaine, kost minder dan € 10,- en kun je online bestellen of in een watersportwinkel kopen). Er zijn behoorlijk wat, voor ons afwijkende, eisen met name als je een romplengte hebt boven de 13,7 meter. De meeste zaken zul je wel aan boord hebben maar loop de regeling even na voor de zekerheid. 

Strip voor vertrek de boot van alle goederen die GB niet in mogen. Als het proviand is eet/drink het op voordat je in de 12 mijls zone van GB bent. Welke goederen dat betreft staat in formulier C1331 (zie hierna). 

Mocht je uit Belgie of Frankrijk naar GB vertrekken kijk dan naar de procedures voor die landen. Ze zijn in beginsel niet anders dan die in Nederland; je vertrekt immers ook daar vanuit het Schengen gebied. Bewaar altijd kopieën van uitreis- en inreis-papieren die je gebruikt zodat je bij controle kunt laten zien in welk land je de EU uit bent gegaan of binnen bent gekomen. 

De Belgische grensdoorlaathavens zijn Antwerpen, Blankenberge, Gent, Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Klik voor vertrek/aankomst in België op deze link voor een on-line aangifteformulier.  

Stap 3. Vul deel 2, Arriving’. van het formulier C1331 in (in HOOFDLETTERS). Nieuw in 2022 is dat dit nu ook met een Exel-versie e-C1331 van het formulier kan en dat is handig want dan hoef je niet iedere keer de standaard gegevens opnieuw in te vullen. Op dat formulier staat ook een link naar een toelichting bij de vragen. Mocht je toch de papieren versie invullen dan liggen de antwoorden op de meeste vragen voor de hand maar toch een paar tips. Bij 'Nationality of Yacht' kun je het land invullen waar de boot normaal zijn vaste ligplaats heeft. Bij 'Port of registry' de naam van de plaats invullen die op de boot staat of waar die geregistreerd staat. Bij Normal moorings' de huidige thuishaven invullen (plaats en havennaam). Lengte is de grootste lengte (LOA). Als er EU BTW over de boot betaald is en je wil de boot niet permanent importeren in GB dan is het geen ‘vessel being exported as a VAT-free sailaway’. Je aankomst- en vertrektijd in UTC doorgeven en de beschrijving van de haven waar je ligt doorgeven met plaatsnummer of steiger-nummer.

Let goed op wat wél en wat niet het land in mag: de inmiddels beroemde boterham met worst (zie foto) in ieder geval niet! Let ook op het begrip “VAT paid” in dit formulier: als je in de EU BTW hebt betaald over de aanschaf van je boot vóór de Brexit dan heeft dat sinds 1-1-2021 in GB de status van “VAT not paid”.  De BTW problematiek bij het permanent (her-)invoeren van Britse boten is een apart complex onderwerp; we praten op deze plek alleen over tijdelijke invoer van jouw boot van een EU-eigenaar waarover EU-BTW is betaald gedurende jouw reis. 

Als je alles ingevuld hebt in het Excel-bestand ga dan naar de Tab 'Declaration and Submitting klik op de regio waarin de aankomsthaven ligt. Je krijgt dan een blanco e-mail in beeld waar je de opgeslagen versie van jouw Exel-formulier als attachment in moet voegen.   

Onderweg: illegale immigratie en controles:

Met al je ingevulde papieren en de procedure voor vertrek afgewikkeld kun je koers zetten naar GB. Kleine kans maar toch: check voor de zekerheid voor vertrek of er geen ‘inklimmers' in je boot zitten dat zou je in grote problemen kunnen brengen. Mocht je onderweg wrak uitziende bootjes met vermoedelijk illegale immigranten tegen komen waarschuw dan de betreffende kustwacht. Primair doel daarvan is het vermijden van noodlottige ongevallen. Mocht je een situatie tegenkomen waarin mensen van dat soort bootjes al in het water liggen waarschuw dan eerst de kustwacht voordat je iets gaat doen. Denk dan na over je eigen veiligheid en wat je veilig zou kunnen doen. Vraag advies aan de kustwacht (dat zijn de professionals) over wat je het beste kunt doen c.q. niet kunt doen. 

Houdt er rekening mee dat de kustwacht scherp controleert op drugs-droppings en illegale immigratie richting GB. Het kan onaangename boardings tot gevolg hebben. Om dat zo veel mogelijk te beperken helpt het erg als jouw intenties duidelijk zijn doordat je je aan de procedures houdt, je AIS gegevens zichtbaar zijn en je direct reageert op marifoon oproepen (luister uit op kanaal 16). Je hoeft even niets formeels te doen totdat je in de 12 mijls zone van GB bent: tijd voor koffie.

 

Stap 4. Je moet, ongeacht de zeegang, een goed zichtbare Q-vlag ophangen zodra je de 12 mijls-zone in vaart en die laten hangen tot je toestemming van ‘customs’ krijgt om hem weg te halen. Je kunt een boete krijgen als je de vlag niet (op tijd) op hangt. Van de Douane moet je ook een Q-vlag hijsen als je vanuit de EU naar Noord-Ierland vaart (van de Border Force hoeft dat niet maar het schaadt niemand om het te doen en zo gezeur te vermijden) ook als je van de Kanaaleilanden naar GB vaart. Kijk hier voor de details van de regeling voor het varen van en naar de kanaal-eilanden en Noord-Ierland. 

 • Je mag binnen de 12 mijls zone geen mensen of goederen van boord laten gaan zonder toestemming van ‘customs’.
 • Zodra je binnen de 12 mijls zone bent en bereik op je telefoon hebt bel je de National Yachting Line 0300 123 2012 (24/7)
 • In dat gesprek moet je toestemming krijgen van de ‘Border Force Officer’ om het land in te mogen reizen. Als EU-burger heb je toestemming om 180 dagen per jaar zonder visum in GB te zijn. Om dat te kunnen controleren moet je paspoort in ieder geval afgestempeld worden bij inreis en uitreis. Doe je dat niet dan word je bij controle geacht in overtreding te zijn van de immigratieregels en kun je het land uitgezet worden. Voor dat afstempelen zal dus een afspraak gemaakt moeten worden. De vragen die je moet beantwoorden in dat gesprek staan in het formulier. Let ook hier op verwarring omtrent het begrip “VAT paid” over de boot: zeg in welk land BTW (VAT) over de boot is betaald bij aanschaf conform de BTW verklaring of aankoopnota die je bij je hebt. 
 • Nu is het wachten in de haven op de stempels in je paspoort voordat je aan wal gaat of de Q vlag weghaalt daarna kan de reis verder gaan.  

Tip: ga niet met de Nederlandse ‘moet toch kunnen’ mentaliteit om met deze regels door je er niet of niet helemaal aan te houden. Het kan je reis goed verpesten. 

Terug naar Nederland  

Stap 1: begin ermee om alle keren dat je rode diesel tankt de bonnen goed te bewaren en aantekening in je logboek te maken wanneer en waar je getankt hebt. Accijnsvrije rode diesel gebruiken in je boot is in de EU verboden tenzij je kunt aantonen dat je het buiten de EU voor direct gebruik hebt getankt (dus geen jerrycans). Er is in het verleden al een hoop gedoe over dit onderwerp geweest met fikse boetes, m.n. in België, dus wees secuur. Check ook de op moment van vertrek in Nederland geldende Covid-maatregelen.

 Stap 2: Vul deel 1 van het formulier C1331 in, c.q. mail het e-C1331 formulier, en bel weer met de Yachtline. Zorg dat je een stempel in je paspoort krijgt van de uitreis. Dit, om aan te tonen dat je binnen de 180 dagen GB weer verlaten hebt. Daarvoor moet dus een afspraak worden gemaakt. Doe dat ook weer tijdig zodat je vermijdt dat je moet wachten. Zorg dat je formulier C1331 op de juiste manier inlevert en maak voor de zekerheid een kopie (envelop, postzegel en brievenbus noodzakelijk als je het nog op de ouderwetse manier doet, anders dus mailen). Deze procedure geldt ook als je vanuit GB niet direct naar de EU gaat maar b.v. naar de Kanaaleilanden. 

Stap 3: zorg ervoor dat je geen spullen aan boord hebt die niet Nederland/de EU in mogen op het moment dat je een EU 12 mijls zone in vaart. Dus net als op de heenweg: strippen' of tijdig consumeren. Denk ook hier weer aan het verhaal van de boterham met worst (dat was Nederlandse Douane) of de pot sandwich spread met stukjes ei .


Stap 4: Uiterlijk op moment van verlaten van de vertrekhaven weer een FAL 5 en FAL 6 formulier mailen. Als je alleen BeNeLux burgers aan boord hebt mag je in iedere haven binnenlopen. In andere gevallen moet je via een officiële grenshaven naar binnen, net als bij je vertrek. Denk ook hier weer aan de stempels in het paspoort voor eventuele opvarenden die dat nodig hebben. Als je aanloophaven onderweg verandert (b.v. door weersomstandigheden) geef dat dan zo snel mogelijk door. Je krijgt bericht óf en waar je gecontroleerd wordt. 

Het goede nieuws is dat je geen gele vlag hoeft te hijsen. Als een schip met blauwe zwaailichten van politie, kustwacht op je afkomt moet je bijdraaien en je snelheid aanpassen om paspoortcontrole toe te staan

Stap 5: Douane. Op Schiphol kun je door het groene poortje lopen als je niets aan te geven hebt. Je mag in Nederland ook door een denkbeeldig groen poortje varen: gewoon Nederland in varen waar je wil. Maar net als op Schiphol kun je kunt dus wel gecontroleerd worden en als het dan niet klopt kun je op een fijne boete rekenen bovenop eventuele invoerrechten. Als je wél wat aan te geven hebt (b.v. een huisdier) moet je naar een haven toe uit het lijstje onder stap 4. Zie ook de Douane-regels bij Stap 3. Het kan handig zijn om in dit geval vooraf even te bellen met de Douane telefoon: 0800-0143 of vanuit het buitenland +31 455743031 (ma-vr 08.00-17.00 uur).

Stap 6: Relax, kopje koffie en welkom thuis!

Mocht je van GB naar een ander Schengen-land reizen let dan op de -afwijkende- procedures die daar gelden. De regels voor import zijn overal in de EU dezelfde, maar de procedures niet. Kijk voor de procedure voor reizen naar Frankrijk op de pagina over de Kanaaleilanden. De Kanaaleilanden zelf hebben een aparte status, zijn geen deel van GB en behoren ook niet tot Schengen.

Conclusie: een hoop gedoe maar het is wel te doen. Naar mate er meer praktijkervaring komt zullen we het artikel aanpassen: laat ons dus s.v.p. weten wat je ervaringen zijn.